For NIF medlemmer

IDRETTSMEDISINSK STØTTEAPPARAT

 

KURSING • REHABILITERING • IDRETTENS SKADETELEFON

 

Tangen Helseklinikk har de siste fire år vært bransjespesifikk sponsor i NIF og tilbudt seg som idrettsmedisinsk støtteapparat.

Klinikken bidrar med årlig sponsorat, praktisk med stand til ulike arrangementer, faglig innslag og nå kursvirksomhet.


Alle NIF medlemmer får 25% rabatt på første konsultasjon ved alle behandlere (HELFO takster unntatt).

Om idrettsmedisinsk grunnkurs

 

Idrettsmedisinsk grunnkurs er en kjent kursrekke for leger og fysioterapeuter i regi av FIFA og NIMF. Kunnskapen som her formidles gir en målrettet teoretisk og praktisk kompetanse til helsepersonell som jobber inn imot idretten. Men i lokalidretten er det trenere, opphavsmenn og lagledere som er tett på idrettsutøveren. Her er det du som er lege, fysioterapeut og kanskje omsorgsperson.

Tangen Helseklinikk ønsker å gi videre noe av den viktigste kunnskapen innen idrettsmedisin. Vi har i høsten 2018 gjort en meningsmåling i NIF på tematikk og kunnskap som er ønskelig i NIF. På baggrunn av dette har vi nå gleden av å  invitere til en spennende og skreddersydd kursrekke som tar for seg relevante idrettsmedisinske tiltak som forebygging og håndtering av idrettsskader, idrettsernæring og hvordan en utøver holder seg frisk!


Kursene avholdes i NIF HUSET på Berger Stadion - Trinn 1 er torsdag den 14.03.19 kl. 18-21Tangen Helseklinikk er eneste fysikalske senter på Nesodden som har avtale med Idrettens Helsesenter og skadetelefonen. Dette skal være en kvalitetssikring! 


Visste du at de fleste idrettsutøvere er dekket gjennom spillerlisens i tilfelle av skade?

Ring 987 02033 eller meld skaden her

Underviserteamet

Morten Christensen, spesialist i manuellterapi, behandlernettverket under Idrettens Skadetelefon

Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog, juniorlandslag i langrenn og koordinator av helseattestordning i langrenn; Norges idrettshøyskole

Tina Haugland, fysioterapeut for A-laget

Lars Kolsrud, overlege og fys.med. på Olympiatoppen

Tilbakemelding fra kursdeltaker: 


Hei,

I går hadde jeg gleden av å være på grunnkurset i idrettsmedisin:) 

Jeg har tidligere gått i behandling for benhinnebetennelse hos deg med oppfølging fra Lars Kolsrud, og vil takke for forståelsen dere viste ved å se det helhetlige bildet. Det var ikke første gang jeg hadde forsøkt å gå i behandling, men jeg har slitt mye med spiseforstyrrelser, angst osv., dermed var lite som virket effektivt. Dere var de første som spurte hvordan jeg hadde det, og klarte å identifisere dette som roten til hinderet i rehabiliteringsprosessen. 
I dag har jeg ikke benhinnebetennelse, og er i ferd med å fullføre sisteåret på idrettslinje ved Frogn VGs.

Dette er jo bare en av mange grunner til hvorfor det er så viktig at trenere informeres om blant annet skader, ernæring, forebygging og omfang. 
Jeg er relativt godt kjent med en del av disse faktorene som følger av erfaringer, egen interesse og tre år på idrettslinje, men har nylig blitt ansatt som instruktør og det var fint med en liten oppfriskning i temaene.

Jeg syns alle fire kursholdere var flinke til å trekke ut og formidle noe av det som kanskje er viktigst for trenere når de skal ha ansvar for å legge opp treningen til unge idrettsutøvere. 

Flott at dere tok opp skadeforebygging, og oppfordret til trener- og foreldreansvar i forbindelse med dette. Jeg har selv opplevd og sett at altfor mange unge bli plassert på sidelinjen eller ekskludert fra treningen på grunn av skader i stedet for å få forslag eller hjelp til et opplegg som kan sørge for en vei tilbake til idretten igjen. De færreste barn har kunnskapen og repertoaret av øvelser til å være alene om dette. 
Men belastningen og idretten er jo ikke alltid årsaken til problemet heller, og jeg syns derfor det var bra at dere nevnte viktigheten av å se hele utøveren også. 
Mange idrettsaktive legger mye energi og anstrengelse i hva de spiser/ikke spiser eller er vet lite om hva de trenger. Her var det også fint at dere kunne vippe mange på rett spor ved å oppmuntre til å holde en god balanse ved å bare være litt bevisste. 

Tror mange trenere/foreldre har fått litt å tenke på:)
Gjerne hils resten av teamet og si takk fra meg, eller videresend mailen til dem og.

Innhold


Det er valgfritt om du velger trinn 1, 2 eller 3. Etterfølgende kurs vil bli løpende annonsert. 

Om du mangler en formel trenerutdannelse med tilhørende idrettsmedisinsk innhold, anbefaler vi å delta på alle kurs for forutgående viten og sammenheng. 

Trinn 1

 

Foreløpig program:

 • Hva er idrettsmedisin?

 • Forebygging av idrettsskader (inklusiv restitusjon) 

 • Håndtering av idrettsskade 

 • Idrettsskader hos barn og ungdom 

 • Eksempler fra legekontoret 

 • Energitilgjengelighet og idrettsernæring 

 • Praksis / spørsmål

 

Dette første trinn tar for seg en introduksjon til akutt skadehåndtering; forebygging og tidlig identifisering av relevante idrettsskader som angitt i kartlegging i NIF. Hvordan skiller idrettsskader hos barn seg fra den voksne utøver. Viktige caser å trekke frem. Hvordan få i seg nok mat? Håndtering av de meste utbredte skader i praksis. 


Pris 300 kr


Trinn 2

 

Blir oppdatert og formes etter ønsker på trinn 1

 • Eksempel: Ryggsmerter i idrett
 • Utdypende fokus på forebyggende trening. 
 • Innføring i prestasjonsrettet og forebygging idrettsernæring 


Trinn 3

 

Blir oppdatert og formes etter ønsker på trinn 2

 • Eksempler fra toppidrett
 • Mer praktisk rettet.